LÉPJEN BE ÖN IS A MÉTAKŐRBE!
Get Adobe Flash player

Vége a pontgyűjtögető akcióknak?

A 2012-es személyijövedelemadó (SZJA)-törvény módosító javaslataiban megbúvó pontok szerint a jövőben jelentős adó- és adminisztrációs teherrel sújtanák a cégek különböző pontgyűjtő akcióit. Ez a PMX Consulting Kft. szerint a közkedvelt kedvezményrendszer végét is jelentheti.

A 2012-es SZJA-törvény javaslatai között megbújik egy szabálymódosítási tervezet, amely több mint 50 százalékos adóteherrel és szinte teljesíthetetlen adminisztrációval sújtaná a piacon közkedvelt pontgyűjtő akciókat és -kártyákat – hívja fel a figyelmet a PMX Consulting Group Magyarország Adótanácsadó Kft.

Ez akár el is lehetetleníthetné a piacon széles körben elterjedt és előszeretettel alkalmazott eszközt – teszik hozzá.

Szalai János, a PMX Consulting Group Magyarország Adótanácsadó Kft. ügyvezető partnere a szabályozással kapcsolatban rámutatott arra, hogy a módosuló jogszabály szerint a jövőben csak azok az üzletpolitikai akciók lehetnek adómentesek, amelyek esetén kizárólag a magánszemély saját nevében történő vásárlásai után jár majd a vásárlónak a kedvezmény.

A szabály szigorú értelmezése alapján a férj már nem írathatná fel a vásárlás után járó, kedvezményt jelentő pontokat a feleség vagy például a gyermeke nevére szóló pontgyűjtő kártyájára.

„Adómentesség esetében annak kell bizonyítani a feltételek meglétét, akinek az az érdekében áll. Így a nagy olajtársaságokat, bankokat, áruházláncokat kötelezik majd erre, ha adómentesen szeretnék kezelni a jövőben is akcióikat” – hívta fel a figyelmet Szalai.

Amennyiben az adómentesség nem bizonyítható vagy az adómentesség feltételei nem is állnak fent, akkor a kedvezmény a magánszemélynél összevonandó jövedelemnek minősül, s így a magánszemély személyi jövedelemadót, a kifizető pedig 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást köteles fizetni.

Mivel a kifizetőnek ebben az esetben nincs lehetősége az szja előleget levonni, ezért a magánszemély adatainak a feltüntetésével bevallást is kell tennie a NAV felé a le nem vont szja-összegről, valamint erről adóigazolást is ki kell állítania. Szalai szerint a javaslatok esetleges elfogadása a pontgyűjtő akciók végét jelentheti.

Forrás: Népszabadság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel e-mail címével...

Adja meg e-mail címét, hogy feliratkozzon a blogra és értesítést kapjon az új üzenetekről e-mailben.