MÉTAKŐR KÖNYVELŐ IRODA

LÉPJEN BE ÖN IS A MÉTAKŐRBE!

Get Adobe Flash player

Webshopot ellenőrzött a NAV

Akár egymillió forintos bírságot is fizethet egy webshopot üzemeltető cég, mert a kiszállított áru mellé nem mellékelt számlát – közölte a próbavásárlás eredményét csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferense.

Jegyinák Attila tájékoztatása szerint a NAV Dél-alföldi régiójának adóellenőrei az internetes szolgáltató tevékenységet folytató adózókat is kiemelten ellenőrzik. Ennek során egy webshopot is üzemeltető sportszer- és kiskereskedelmi kft.-t is megvizsgáltak.

Az adóellenőrök a vállalkozás weblapján kiválasztottak egy lábbelit, amelyet futár szállított ki. A revizoroknak a kiszállítást végző személy a próbavásárlás során azt mondta, hogy a számla a csomag belsejében található. Az ellenőrök a futár jelenlétében a csomagot felbontották, azonban az a kiválasztott szandálon kívül mást nem tartalmazott, számlát nem találtak.

Az ellenőrzés során megállapították, hogy a webshopot üzemeletető adózó nem tett eleget számlaadási kötelezettségének, ezért akár 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságot is fizethet – tette hozzá a sajtóreferens.

Forrás: SG.HU

Felgyorsulhat az elektronikus számla elterjedése

Az elektronikus számlázás elterjedésének felgyorsulására számít jövőre a Számlaközpont Kft. egyrészt az áfatörvény várható módosítása, másrészt az uniós számlázási irányelv átvétele miatt.

Az elektronikus számlázási és informatikai szolgáltatásokat nyújtó, pécsi székhelyű vállalkozás szerint módosulhat az áfatörvény. Ha megszavazza a parlament, akkor 2013-tól minden belföldi áfaalanynak összesítő jelentést kell készítenie, hasonlóan az uniós áfajelentésekhez. Ez mintegy 1,68 millió adóalanyt érint. Azoknak a cégeknek, amelyek papíralapon kezelik a számláikat, nehéz lesz elkészíteni az adatok összesítését, és jelentős többletköltséget is okoz nekik az új törvényi előírás – áll a társaság hétfői közleményében. Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Adószabály változások 2012-ben

Adójóváírás, bruttósítás

–          Megszűnik az adójóváírás

–          Sávos lesz az adóalap, részben marad a 27%-os adóalap-kiegészítés (bruttósítás)

Az adóalap-növelő összeget:

–          Az összevont adózás alá tartozó jövedelem 2.424.000Ft-ot (havi 202.000Ft-ot) meg nem haladó része után nem kell megállapítani,

–          Az összevont adózás alá tartozó jövedelem 2.424.000Ft-ot meghaladó része után 27%-os mértékkel kell megállapítani.

–          A nettó keresetek megőrzését szolgáló kompenzációról a szociális hozzájárulási adó rendelkezik.

A minimálbér 93.000Ft, a garantált bérminimum 108.000Ft lesz 2012-től.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Kötelező lesz a kamarai tagság 2012-től

2012-től kötelezővé válik a kamarai tagság minden egyéni vállalkozó és gazdasági társaság számára.

Mennyi lesz a fizetendő kamarai hozzájárulás?

A gazdasági társaságok a cégbejegyzést, az egyéni vállalkozók a nyilvántartásba vételt követő 5 munkanapon belül kötelesek a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál, a kamarai nyilvántartásba történő bejegyzésüket kérni. Ez alól a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási főtevékenységet végző gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók mentesülnek.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Hosszúhétvégék 2012-ben

Már most lehet tervezni a 2012-es hosszú hétvégéket. Jó hír, hogy a tavalyinál sokkal több esetben nem kell kivenni szabadságot, hogy 3-4 napot a munkahelytől távol töltsünk. Öt, a munkaszüneti napok előtt-után adott pihenőnappal számol jövőre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete, amely októberben jelent meg a Magyar Közlönyben, és még ősszel hatályba is lépett – írja a Pénzcentrum.hu.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Az eváról dönt a parlament

 

A jövő évi adótörvényekről, az igazságszolgáltatási reformról, valamint a megyei önkormányzati vagyon és intézmények államosításáról is dönthet az Országgyűlés hétfőn.

A hétfői napirend előtti felszólalásokat és interpellációs időszakot alighanem annak taglalása uralja majd, hogy a kormány tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új típusú együttműködésről.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Így adózna, aki az interneten adja el megunt dolgait

A kormány javaslata szerint az nem életszerű, ha az eladási attitűd alapján sorolja a hatóság üzletszerűnek az ingóságok eladását: sokkal jobb ezt értékhez kötni.

 Az adótörvényhez a kormány által benyújtott egyik módosító javaslat indoklása szerint életszerűvé kívánja tenni azt a jelenleg bizonytalan adózási helyzetet, ami többek között az internetes piactereken tapasztalható. A Vatera.hu oldalhoz hasonló portálokon termékeket értékesítő magánszemélyeknek nem kell adót fizetniük, ha az eladásaikat nem üzletszerűen végzik, hanem eseti jelleggel adnak el megunt dolgaikat.

Mikor nem kell 2012-ben dolgozni? – Jogi Tájékoztató Hírlevél 2011. 39. szám

Már hozzászokhattunk, hogy minden évben az ünnepek miatt több-kevesebb munkanapot helyeznek át. Ennek célja, hogy a munkanapok és munkaszüneti illetve pihenőnapok elosztása kedvezőbb legyen. 2012-ben is lesz eltérés. Mikor számíthatunk hosszabb munkamentes hétvégékre?

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Vége a pontgyűjtögető akcióknak?

A 2012-es személyijövedelemadó (SZJA)-törvény módosító javaslataiban megbúvó pontok szerint a jövőben jelentős adó- és adminisztrációs teherrel sújtanák a cégek különböző pontgyűjtő akcióit. Ez a PMX Consulting Kft. szerint a közkedvelt kedvezményrendszer végét is jelentheti.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Beindíthatja a számlagyárakat, ha eltörlik az evát

Nehezen előre látható folyamatot indíthat el az eva eltörlése. Egy adószakértő szerint nem történne semmi különös, nem tűnnének el az érintett vállalkozások, fizetnék a társasági adót vagy a személyi jövedelemadót, más szakemberek szerint viszont a bevételeik elköltségelésével a cégek eltitkolnák a jövedelmük jelentős részét, újra beköszöntene a szinte átláthatatlan számlázási, számlavásárlási korszak. Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Iratkozzon fel e-mail címével...

Adja meg e-mail címét, hogy feliratkozzon a blogra és értesítést kapjon az új üzenetekről e-mailben.