LÉPJEN BE ÖN IS A MÉTAKŐRBE!
Get Adobe Flash player

Beindíthatja a számlagyárakat, ha eltörlik az evát

Nehezen előre látható folyamatot indíthat el az eva eltörlése. Egy adószakértő szerint nem történne semmi különös, nem tűnnének el az érintett vállalkozások, fizetnék a társasági adót vagy a személyi jövedelemadót, más szakemberek szerint viszont a bevételeik elköltségelésével a cégek eltitkolnák a jövedelmük jelentős részét, újra beköszöntene a szinte átláthatatlan számlázási, számlavásárlási korszak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Forr a levegő az eva körül. Koszorús László fideszes országgyűlési képviselő a múlt héten kezdeményezte az egyszerűsített vállalkozói adó megszüntetését az adótörvényekhez múlt héten benyújtott egyik módosító indítványában, Seszták Miklós kereszténydemokrata képviselő pedig a 30 százalékos evakulcsot 35 százalékra emelné.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője, Lázár János szerdán az közrádió reggeli műsorában még azt mondta, meg kell tartani az egyszerűsített vállalkozói adót, de annak sorsáról, mint mondta, a képviselőcsoportnak és a kormánynak kell majd megállapodnia. Szerdán délután a költségvetési bizottság ülésén a Nemzetgazdasági Minisztériumot képviselő helyettes államtitkár az eva eltörlése mellett foglalt állást, de az ülésen jelen levő kormánypárti képviselők szerint még át kell gondolni a dolgot, néhány nap alatt számos egyeztetést kell tartani az ügyben. Csütörtökön a kormányszóvivő az adó megszüntetésének kormányzati szándékát jelezte, a Népszabadság értesülése szerint azonban a szerdai kormányülésen nyitva maradt az a kérdés, hogy egy lépésben, idén év végén szűnjön-e meg az adó, vagy fokozatosan vezessék ki az adórendszerből.

Két verzió futott kormányon belül

Nem az egyszerűsítés volt a kormány igazi célja az eva eltörlésével, hanem a vállalkozók kiszorítása a kedvezményes adókörből – értesült az [origo] kormányzati forrásból. Erre utal, hogy az adónem megszüntetéséről is döntő szerdai kormányülésen még felvetődött, hogy olyan magas kulccsal vegyék el a vállalkozók kedvét az evázástól, amellyel már nem éri meg azt választani, de az ülés részleteit ismerő forrás szerint végül azzal az érveléssel döntött a kormány a teljes eltörlés mellett, hogy „akkor már becsületesebb teljesen megszüntetni”.

Az eva eltörlését egyébként már korábban tervbe vette a Nemzetgazdasági Minisztérium, a politikai – a miniszterelnök és a kormány áldását is bíró – döntés azonban mindeddig nem volt meg hozzá. Kormányzati információink szerint ezért nyújtottak be kormánypárti  képviselők múlt héten az adónem eltörléséről, illetve az adó mértékének emeléséről is módosító javaslatot. Az eltörléssel kapcsolatban a kormányülésen, úgy tudjuk, az is felvetődött, hogyan lehetne az intézkedést úgy meglépni, hogy az ne járjon a Fidesz frakcióvezetőjének arcvesztésével.

Nem tűnnének el a cégek – vagy mégis

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint az evát meg kellene szüntetni, mert igazságtalan a többi adózóval szemben, és rendszeridegen megoldás. Szerinte az eva megszüntetése után nem tűnnének el a cégek, az addig evázók nagy része az eva kiesésével a vállalkozásokra érvényes meglévő más adókat – köztük a társasági adót vagy egyéni vállalkozóként a személyi jövedelemadót – fizetné. „Arról nem is beszélve, hogy minden egyes adónem megszüntetése egyszerűsíti az adórendszert” – tette hozzá Vámosi-Nagy Szabolcs. A szakember az evakulcs esetleges emeléséről azt mondta, hogy a magasabb terheléssel együtt is megérheti a cégeknek az evakörben maradni.

Nem ért egyet Vámosi-Nagy Szabolccsal Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetségének (Adókamara) elnöke, aki szerint az eva megszüntetése visszahozná az adónem bevezetése előtti átláthatatlan számlázási korszakot. Az adószakértő az [origo]-nak azt mondta, ha megszüntetik az evát, akkor az evás cégek 80 százaléka eltűnne, és a költségvetési bevétel is csökkenne. „A cégek a jövőben a szürkegazdaságot erősítenék, és igyekeznének eltitkolni a jövedelmüket, elköltségelnék a bevételük jelentős részét, így kevesebb jövedelem után kellene megfizetniük a társasági adót vagy a személyi jövedelemadót.”

Zara szerint amikor az evakulcsot 25-ről 30 százalékra emelték (ez 2006 őszén volt), már az is rontotta az szóban forgó adónem hatékonyságát, mindazonáltal még így is megérte fenntartani, mert sok kisvállalkozásnak kedvező volt. Az adószakértő úgy véli, az eva nem igazságtalan, hanem egy megoldás a kis cégek számára. „Ennyi erővel az is igazságtalan, ha egy-egy multinacionális cég milliárdos adókedvezményt kap” – tette hozzá. Az adótanácsadó úgy látja, az evás vállalkozások körében nagy a bizonytalanság, az érintettek közül sokan azt nem értik, hogy miért kell szigorítani egy jól működő adónem feltételeit.

Zarával egyetemben Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke is úgy véli, az eva eltörlésére úgy reagál majd az eddig így adózó vállalkozók nagy része, hogy számlavásárlással  tünteti el az adóalapját. Szerinte olyan nagy veszteség érné az evázókat, hogy rá lesznek kényszerülve a kisebb-nagyobb adócsalásra. „A kisebb vállalkozásoknak az adózási dzsungelben és az adminisztrációs rengetegben muszáj valami kiutat kínálni, ezt testesíti meg most az eva, eltörlése ezért nem lenne szerencsés lépés.” Ruszin szerint az evakulcs emelése sem vezetne érdemben más eredményre, mint az adónem eltörlése, mert 35 százalékos kulcs mellett már nem éri meg evásnak maradni annak, aki eddig az egyszerűsége miatt választotta ezt az adófajtát, és szinte csak adóelkerülési célzattal választanák az evát.

A különböző adózási módok összehasonlítása

Normál vállalkozóEvázóMagánszemélyként bérből adózó
Adóalap (összes bruttó bevétel, szuperbruttósított bér)12 500 00012 500 00010 000 000
Összes adó és járulék4 290 9564 291 5204 492 584
Összes költség, kiadás, vásárlás4 848 0004 752 0004 633 000
A közterhek és a költség, kiadás, vásárlás után maradó jövedelem, megtakarítás3 361 0443 456 480874 416

(Áfa nélkül számítva azonos összegű, 10 millió forintos éves bevételnél, magánszemély esetén adóalapnál. Feltételezés: havi 300 ezer forintos költség, kiadás mellett, 25 százalékos áfával és 30 százalékos evával. Az utolsó sor mutatja, hogy azonos bevétel esetén mennyi pénzt takarít meg évente az adózó a különböző adózási módok mellett a havi 300 ezer forintos kiadás, vásárlás mellett.)

Forrás: Ruszin Zsolt

Az Állami Számvevőszék jövő évi költségvetésről szóló jelentésében közepes kockázatúnak nevezte az evabevételeket. A számvevőszéki elemzés szerint „a Költségvetési Tanács részére átadott fejezeti indokolásban szereplő 177,4 milliárd forintos, 2012. évre tervezett bevételhez képest a benyújtott költségvetési törvényjavaslat 1,7 milliárddal – 1 százalékkal – magasabb bevétellel számol. „Azonban az általános indokolás nem tartalmaz többletinformációt, ami a bevételi összeg megemelését alátámasztaná, különös tekintettel arra, hogy a 2010. és 2011. évekre vonatkozóan rendelkezésre álló információk alapján az evaalap csökkenő trendet mutat” – áll a jelentésben.

Vámosi-Nagy és Zara egyaránt igazságtalan adónemnek tekinti a sokszor az evával egy kalap alatt emlegetett ekhót, amellyel nem elsősorban a munkavállalók, hanem a munkáltatók járnak jól. (Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást a színészek, sportolók, újságírók választhatják, a minimálbérig a normál, bérként történő adózás szabályai szerint kell a közterheket fizetni, a minimálbér feletti rész után pedig a munkaadó 20, a munkavállaló 15 százaléknyi elvonást visel, amellyel minden, a normál bérnél meglevő adó, járulék kiváltódik.)

A kormányülésen azonban információnk szerint eldőlt, hogy az ekho nem szűnik meg. Az eva sorsát illetően tisztábban a november 14-ei héten látunk majd, amikor a parlament a módosító javaslatokról szavaz, rá egy hétre pedig pont kerül az ügy végére, akkor tartják az adócsomag zárószavazását.

Forrás: Origo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel e-mail címével...

Adja meg e-mail címét, hogy feliratkozzon a blogra és értesítést kapjon az új üzenetekről e-mailben.