LÉPJEN BE ÖN IS A MÉTAKŐRBE!
Get Adobe Flash player

A magyar számlák négyötödét szándékosan késve fizetik

A magyar vállalkozások egymás számlainak mintegy 80 százalékát szándékosan késve fizetik ki, a felszámolások pedig szinte sohasem vezetnek eredményre.

A szervezet szerdai közleménye szerint a késve fizetések hátterében az áll, hogy bankhitelek helyett inkább így finanszírozzák működésüket a magyar cégek.

A kézikönyv összesen 31 ország esetében ad részletes tájékoztatást a lehető legeredményesebb követeléskezelési módszerekről és eljárásokról.

A belföldi és nemzetközi követeléskezeléssel foglalkozó  cég  közleménye idézi Ralph van Dijket, az Atradius Collections nemzetközi kereskedelmi igazgatóját, aki kifejtette, mivel a nemzetközi kereskedelem jelenti világszerte az egyik legnagyobb bevételi forrást, valamint a gazdasági körülmények világszerte egyre bizonytalanabbá válnak és a fizetésképtelen vállalkozások aránya is növekedésnek indult, a cash-flow fenntartása és megóvása létfontosságú feladat. Éppen ezért a követeléskezelési eljárások ismerete alapvető fontosságú a külföldi kintlévőséggel rendelkező vállalatok számára, kiváltképp akkor, ha már a behajtásról kell dönteni.

A kézikönyv Magyarországgal kapcsolatban kifejti, bár a magyar üzleti életben a 30-tól 90 napig terjedő fizetési határidő a szokásos, a magyar vállalkozások egymás számláinak négyötödét szándékosan késve fizetik. Az Atradius tapasztalatai szerint a magyar vállalkozások nem részesítik előnyben a bírósági eljárások megindítását, beleértve a fizetési meghagyások benyújtását.
Az Atradius közölte, megfelelő megelőzéssel jobb eredményt lehet elérni: ha egy külsős követeléskezelő cég küldi ki már az első fizetési felszólítást is, elkerülhető lehet a költséges és hosszadalmas jogi út. Amennyiben a továbbiakban mégis bírósághoz kell fordulni, a követelés tulajdonosa nem számíthat sok jóra: az átlagos eljárási idő két év, de Budapesten ez általában még hosszabb.
Az Atradius a magyar csődtörvénnyel kapcsolatban megjegyzi, hogy azt harminc alkalommal módosították az elmúlt évtizedben, azonban nem nyújt lehetőséget a reorganizáció finanszírozására, valamint nem biztosít kellő védelmet a szándékos visszaélések ellen sem. Ennek eredményeképpen a felszámolási eljárások 90 százalékában még az eljárások költségeit sem fedezi a vállalkozások fennmaradó
vagyona, de általában még az esetek maradék 10 százalékában sincs fedezet a szállítói követelések kiegyenlítésére, mert a vagyon egyszerűen eltűnik rossz vezetői döntések és visszaélések miatt.

A felszámolási eljárások átlagos időtartama 2-4 év, de Budapesten általában hosszabb.

Harka Péter, az Atradius Collections magyarországi fióktelepének vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, ilyen körülmények között létfontosságú, hogy a vállalkozások idejekorán kapcsolatba lépjenek egy hatékony követeléskezelő céggel, ugyanis a megfelelő megelőzésen a cégük jövője múlhat. A tapasztalatok szerint az idő múlásával egyre kevesebb az esély a sikeres követelésbehajtásra Magyarországon.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel e-mail címével...

Adja meg e-mail címét, hogy feliratkozzon a blogra és értesítést kapjon az új üzenetekről e-mailben.