LÉPJEN BE ÖN IS A MÉTAKŐRBE!
Get Adobe Flash player

Még több cég dőlhet be

A cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya folyamatosan emelkedik és ismét negatív csúcsokat döntött – írja a Napi Gazdaság.

Míg egy éve 3,18 százalék volt a bedőlési arány, addig most 3,43 százalék, és valószínűleg ennek a tendenciának még nincs vége, mivel újabb gazdasági nehézségekkel kell a vállalati szektornak szembenéznie – állapította meg a Dun&Bradstreet Hungária Kft. (D&B) idei harmadik negyedéves elemzése, melyet a Napi Gazdaság idéz.

A fizetésképtelenségi eljárások (csőd, felszámolás) mellett a végelszámolások száma is jelentősen megemelkedett idén. Végelszámolás esetén ugyan a tulajdonos saját döntése, és nem a hitelezők külső kényszere, hogy nem fojtatja a cég tovább tevékenységét. Míg tavaly naponta átlagosan 40 cég ellen indult végelszámolás, addig 2011-ben 62 ilyen bejegyzés történik naponta, ami jelentős emelkedés – írja a lap.

A legmagasabb bedőlési arányú cégek listáján nagy átrendeződés történt, mivel a textiliparral, az adminisztratív és szolgáltatástámogató tevélenységgel (pl. gépjárműkölcsönzés, munkaerő-kölcsönzés, utazásközvetítés) foglalkozó iparágak fizetésképtelenségi aránya jelentősen megnőtt az elmúlt 12 hónapban. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás szektorban tevékenykedő cégek fizetésképtelenségi aránya is jelentősen emelkedett egy év alatt.

A legkockázatisabb iparágak listáját már hosszú ideje az építőipar vezeti és az elmúlt években tovább emelkedett (5,7 százalékról 6,09 százalékra) a fizetésképtelenség valószínűsége. A tízes lista tavalyi utolsó helyezettje, a textilipar idén a második helyre került, ezt követi a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, majd a fafeldolgozás (kivéve: bútor) és a fonottárú gyártása. A lista ötödik helyén a gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása szerepel, ezt követi a nagykereskedelem, a szállítás, raktározás, majd az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, a fémfeldolgozási termékek gyártása. Az utolsó helyen a gumitermék gyártása áll.

Nemcsak az eddig rosszul szereplő, hanem a korábban még jól teljesítő iparágak bedőlési aránya is nő, ami a gazdasági helyzet további romlására utal – figyelmeztet a D&B. A folyamatosan növekvő és negatív csúcsokat döntő bedőlési arány, kiegészülve a robbanásszerűen megnőtt végelszámolásokkal, nagyfokú óvatosságra int – áll az elemzésben.

Forrás: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel e-mail címével...

Adja meg e-mail címét, hogy feliratkozzon a blogra és értesítést kapjon az új üzenetekről e-mailben.